Αντίγραφο του Αντίγραφο του WONDERWALL HEADER

Κάθε άνθρωπος που έχει γίνει πρόσφατα γονέας πάντα απορεί με την έκφραση “κοιμάται σαν μωρό”, η οποία συχνά χρησιμοποιείται στη γλώσσα μας για να περιγράψει έναν γαλήνιο ύπνο. Ο ύπνος των μωρών δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στον παραπάνω χαρακτηρισμό, διαφέρει από μωρό σε μωρό. Όσο κλισέ ή δεδομένα και αν ακούγονται αυτά, είναι καλό να τα θυμούνται οι γονείς για να μην χάνουν άσκοπο χρόνο νιώθοντας τύψεις, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια να κοιμηθεί το μωρό τους ή να φτιάξουν μια ρουτίνα ύπνου για αυτό.

Η επιστήμη του ύπνου 

Η έλλειψη ύπνου είναι ο βασικός λόγος εξάντλησης των νέων γονέων, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι ένα λειτουργικό πρόγραμμα ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα μωρά, αλλά και για τους γονείς. Πριν αναφερθούμε όμως σε μεθόδους και τεχνικές που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει για να το πετύχει, αξίζει να δούμε λίγο την επιστήμη του ύπνου για να καταλάβουμε το πλαίσιο, αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών. Τα παιδιά κοιμούνται για να κάνουν επανεκκίνηση ακριβώς όπως οι ενήλικες. Ένα μωρό που κυοφορείται λίγο πριν γεννηθεί κοιμάται περίπου 90% της ημέρας. Αυτό συμβαίνει και τον πρώτο καιρό αφού γεννηθεί, απλά αυτό το 90% δεν είναι απαραίτητα συνεχές. Τους δύο πρώτους μήνες της ζωής τους τα νεογέννητα έχουν πολύ μικρούς κύκλους ύπνου, οπότε αυτό σημαίνει ότι ξυπνάνε συχνά. Χαρακτηριστικά να πούμε ότι τα παιδιά που θηλάζουν μπορεί να ξυπνάνε κάθε μία με τρεις ώρες για να τραφούν. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα μωρά στην ηλικία αυτή δεν αναγνωρίζουν τη διαφορά ύπνου μες στην ημέρα και βραδινού ύπνου. Μετά τους δύο πρώτους μήνες και μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους ξεκινά η διαδικασία αντίληψης του βραδινού ύπνου. Ενδεικτικά να πούμε ότι ο βραδινός κύκλος του ύπνου τους μήνες αυτούς κρατά εννιά με δέκα ώρες και ο ύπνος μες στην ημέρα τρεις με τέσσερις ώρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητα συνεχόμενος και στις δύο περιπτώσεις. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λόγος που τα παιδιά ξυπνάνε συνεχώς μες στη νύχτα, είναι βιολογικός και σχετίζεται με την ίδια την επιβίωση, καθώς οι γονείς κρατούνται σε εγρήγορση για να τα προστατέψουν από τυχόν κινδύνους. Μετά τον πρώτο χρόνο και μέχρι τα τρία τους ο βραδινός κύκλος του ύπνου παραμένει 9,5 με 10,5 ώρες, αλλά εξελικτικά συρρικνώνεται ο ύπνος των παιδιών μες στη μέρα.

Γιατί δεν κοιμούνται

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών τον πρώτο χρόνο της ζωής τους είναι διάφοροι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η πείνα. Ένα παιδί που πεινάει δεν θα κοιμηθεί εύκολα. Είναι και η στεγνή πάνα, οπότε επίσης σε ένα παιδί που δεν φοράει καθαρή πάνα ίσως επηρεαστεί ο ύπνος του. Το φως, ο θόρυβος και άλλοι εξωγενείς παράγοντες προφανώς επηρεάζουν τον ύπνο των μωρών. Μετά τον πρώτο χρόνο στους παραπάνω προστίθενται η άρνηση των παιδιών να πάνε για ύπνο για να συνεχίσουν το παιχνίδι τους, η δυσκολία μετάβασης από την κούνια τους στο κρεβάτι, αλλά και οι εφιάλτες και νυχτερινοί τρόμοι που πολύ συχνά βιώνουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή.

Τι πραγματικά βοηθάει

Αρχικά καλό είναι να πούμε ότι δεν υπάρχει πανάκεια για να κοιμηθεί το παιδί. Όσο και να ευαγγελιστεί κάποιος φωστήρας ότι έχει βρει τον τρόπο για να το καταφέρει, είναι καλό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρειάζεται ο γονέας να ανακαλύψει μαζί του το πρόγραμμα που λειτουργεί για εκείνο. Σίγουρα δεν χρειάζεται κάποιος να αγχώνεται για κάποια υποθετική “αποτυχία”, όταν προσπαθεί να μάθει και να ορίσει το πρόγραμμα του μωρού του. Σε αυτό το πνεύμα και έχοντας στο μυαλό μας ότι όταν κλαίει ένα παιδί επικοινωνεί και δεν υποδεικνύει σε έναν γονιό ότι έχει αποτύχει σε κάτι, πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα μωρό να κοιμηθεί.

Ξεκινάμε πιάνοντας τη βάση: Μια καθολική παραδοχή είναι ότι για να κοιμηθεί πιο εύκολα ένα μωρό πρέπει να έχει αυτά που χρειάζονται. Δηλαδή φαγητό και στεγνή πάνα. Είναι αυτονόητα, αλλά καμιά φορά στο άγχος της επίλυσης του μυστηρίου της δυσκολίας του ύπνου το ξεχνάμε.

Συνέπεια, συνέπεια, συνέπεια: Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε από την τριπλή επανάληψη της λέξης η συνέπεια βοηθά καθοριστικά. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα “τελετουργικό” που καταλήγει στον ύπνο και εξασκείστε το ξανά και ξανά. Η επανάληψη βοηθά πολύ το μωρό σας στο να συνηθίζει και να δημιουργεί μία θετική προσδοκία για αυτό που ακολουθεί. Τους δώδεκα πρώτους μήνες μπορείτε να ξεκινάτε τη διαδικασία του ύπνου, όταν νυστάζει. Μην το βάζετε στην κούνια του αφού κοιμηθεί, αλλά από τη στιγμή που αρχίζει και νυστάζει για να συνηθίζει. Κρατήστε το ζεστό σας χέρι πάνω του όσο προσπαθείτε να το βάλετε για ύπνο και σιγά σιγά αφαιρέστε το. Αν σε κάποια φάση ξυπνήσει και κλάψει, να είστε συνεπείς στο πως αντιδράτε. Μπορείτε να το ταΐσετε κάτω από χαμηλό φως ή να το πάρετε το αγκαλιά για λίγο πριν το ξαναβάλετε στην κούνια του. Ο ύπνος δεν πρέπει να είναι μοναξιά και απόρριψη, οπότε είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει την ασφάλεια ενός γονέα δίπλα του στη διαδικασία αυτή.

Από τους δώδεκα μήνες και μετά μπορείτε να φτιάξετε ένα τελετουργικό που λειτουργεί για το παιδί σας. Μπάνιο για να χαλαρώσει, πλύσιμο δοντιών μαζί του, διάβασμα παραμυθιών μέχρι να κοιμηθεί και μετά ένα φιλί για καληνύχτα. Μια ρουτίνα ύπνου που εξελικτικά μαθαίνουν τα παιδιά και νιώθουν όμορφα να κάνουν μαζί σας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα θετικό συσχετισμό με τον ύπνο και μην εκβιάζετε τη διεργασία του αποχωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα κακό αν το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας βρεθεί για ένα διάστημα και στο κρεβάτι σας. Ο ύπνος πρέπει πρέπει να περιέχει ασφάλεια, συντροφιά, ανακούφιση. Ο αποχωρισμός είναι μια διεργασία που έρχεται με φυσικό τρόπο, οπότε πολλές φορές οι γονείς θα αναγκαστούν να μείνουν με τα μωρά τους μέχρι να κοιμηθούν.

Η δύναμη τους αγγίγματος: Το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την ηρεμία όσο και την καλλιέργεια των συναισθημάτων τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού. Ο χτύπος της καρδιάς του γονέα ηρεμεί το παιδί. Το άγγιγμα του το ζεσταίνει. Το άγγιγμα ανακουφίζει τα παιδιά όταν νιώθουν άσχημα συναισθήματα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα μωρά δεν γνωρίζουν πώς να ανακουφίζονται μόνα τους από αρνητικά συναισθήματα, οπότε αν θέλουμε να είναι ένα χαρακτηριστικό που έχουν στα μετέπειτα χρόνια της ζωής τους, πρέπει να το καλλιεργήσουν οι γονείς στην ηλικία αυτή.

Ο θόρυβος που βοηθά. Είναι γνωστό ότι πολλοί ήχοι θα αναστατώσουν και θα ξυπνήσουν το παιδί σας, αλλά όχι όλοι. Ένας white noise ή ήχοι της θάλασσας ή της φύσης, μπορούν να βοηθήσουν στη “μάχη” του ύπνου.

Μέρα νύχτα. Όπως είπαμε πριν, τα μωρά δεν γνωρίζουν τη διαφορά της μέρας με τη νύχτα από τη στιγμή που γεννιούνται. Βοηθά όμως να την μάθουν αν χαμηλώνετε τον φωτισμό όσο έρχεται η ώρα του ύπνου. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δείχνετε καθόλου οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, ώστε να προλάβει να ηρεμήσει ο εγκέφαλος του.

Αλλαγή προγράμματος. Αν θέλετε να αλλάξετε το πρόγραμμα του ύπνου του μωρού σας πρέπει να το κάνετε με υπομονή. Ξεκινήστε σιγά σιγά με δεκαπεντάλεπτα και μισάωρα κάθε μέρα μέχρι να εναρμονιστεί με το δικό σας. Η συνέπεια είναι σημαντική, αλλά και η προσαρμοστικότητα επίσης αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά στα μωρά.

Κλαίω άρα υπάρχω. Τα παιδιά θα κλάψουν. Αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν, είναι κομμάτι της διαδικασίας της ανεξαρτητοποίησης τους. Χρειάζεται σθένος και υπομονή όσο φτιάχνετε μαζί τους μια ρουτίνα ύπνου. Εσείς ορίζετε το πρόγραμμα, όσο και αν προσπαθήσουν με το κλάμα τους να το κάνουν εκείνα. Όταν τους απευθύνεστε, να έχετε ήρεμη και χαλαρωτική φωνή, αλλά να είστε απόλυτοι.

Δεν είστε μόνοι. Αν η διαδικασία του ύπνου σας επηρεάζει ψυχολογικά, ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Χαρούμενοι γονείς, χαρούμενα παιδιά. Επίσης μοιράστε το βάρος ανάμεσα στους δύο γονείς ή αν είστε μονογονεϊκή οικογένεια ζητήστε βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας. Ακόμα και τους πρώτους μήνες που η μητέρα θηλάζει, δεν σημαίνει ότι ο άλλος γονιός δεν μπορεί να βοηθήσει στα ξενύχτια και να μοιραστεί τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται για να κοιμηθεί ένα μωρό.

Δοκιμάστε το Baby Dream Machine!

To Baby Dream Machine™ είναι μια συσκευή ύπνου 5 σε 1 η οποία συνδυάζει επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους που βοηθούν το παιδί να αποκοιμηθεί με φυσικό τρόπο. Αυτές περιλαμβάνουν:

Νυχτερινό Φως & Red Light Therapy 

Το κόκκινο φως βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής παραγωγής μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι. Το Red Light που είναι ενσωματωμένο στο Baby Dream Machine™ σχεδιάστηκε για να παρέχει την σωστή κόκκινη απόχρωση που απαιτείται για να βοηθήσει το σώμα να παράγει μελατονίνη.

Υγραντήρας Cool-Mist

Ο υγραντήρας Cool-Mist 400mL δημιουργεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας 40-60% για ποιοτικό ύπνο και διαθέτει χρόνο λειτουργίας 12+ ώρες.

Μηχάνημα Ροζ Ήχου

Ο ροζ ήχος είναι μια πιο ισορροπημένη εκδοχή του λευκού ήχου και είναι ο μόνος ήχος που είναι γνωστό ότι προάγει τον σταθερό, βαθύ ύπνο βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του ύπνου.

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον πιο ποιοτικό ύπνο. Το αιθέριο έλαιο θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

Βρείτε το εδώ

tag:Wonder Wall