header image steam

Η 8η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη και παγκόσμια καθιερωμένη στο STEM για τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια ο όρος STEM ακούγεται ολοένα και περισσότερο, καθώς πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα που είναι ιδιαίτερα αρεστό σε πολλά παιδιά. 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, καλέσαμε την ειδικό σε STEM Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού για να μας απαντήσει σε κάποιες συχνές απορίες ώστε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη σημασία του STEM και γιατί όχι να πειραματιστούμε μαζί του. Η Μαριλίζα έχει δημιουργήσει και δύο εκπαιδευτικά βιβλία δραστηριοτήτων “Μικροί Επιστήμονες 1” και “Μικροί Επιστήμονες 2” τα οποία μπορείτε να βρείτε στο The Wonder Room! 

About Μαριλίζα

Η Μαριλίζα σπούδασε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και στη συνέχεια στο Institute of Education, UCL, όπου ειδικεύθηκε στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία (Educational Technology). Έχει ασχοληθεί με μελέτη για την ένταξη της τεχνολογίας στην προσχολική ηλικία. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας κι έπειτα αφιερώθηκε στην εφαρμογή της μεθόδου STEAM μέσω της διδασκαλίας, αλλά και μέσω επιστημονικών άρθρων και εισηγήσεων. Είναι, επίσης, μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας STEM. 


All you can learn 

Πολλοί γνωρίζουν τo S.T.E.M., πώς θα το εξηγουσες σε κάποιον που δεν το γνωρίζει;

Συχνά διαπιστώνω ότι υπάρχει μία σύγχυση για το τι είναι S.T.E.M. Δεν είμαι σίγουρη για το αν τελικά πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τι είναι. Αν προσπαθούσα με απλά λόγια να το περιγράψω σε κάποιον, τότε θα έλεγα ‘’ελεύθερα παιδιά στο να σκέφτονται, να δοκιμάζουν και να συμπεραίνουν’’. Επικρατεί μία εικόνα ότι το STEM είναι η ρομποτική. Όμως, στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα.

Το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ξεκίνησε από την Αμερική όταν παρατηρήθηκε πτώση στην επίδοση των μαθητών στα αντίστοιχα μαθήματα. Έτσι, οι καθηγητές των τεσσάρων αυτών μαθημάτων αποφάσισαν να συμπράξουν δημιουργώντας ένα βιωματικό εργαστήριο στο οποίο θα καλούνταν να χρησιμοποιήσουν και τους τέσσερις αυτούς τομείς για μία δραστηριότητα. Το εργαστήριο αυτό πέτυχε το στόχο του και δεν άργησε να φτάσει το STEM στο δημοτικό αλλά και το νηπιαγωγείο. Με τη διαφορά ότι στα παιδιά των μικρών ηλικιών έλλειπε το καλλιτεχνικό κομμάτι. Επομένως, το STEM έγινε STEAM. Προστέθηκε το ‘’A’’ από το Arts.

Αυτό κάνω και εγώ με τους μαθητές μου.

Υπάρχει όριο ηλικίας από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει η επαφή με STEΑM;

Το S.T.E.A.M. είναι τρόπος σκέψης.

Δεν υπάρχει ούτε κατώτατο ούτε ανώτατο όριο ηλικίας για να το χρησιμοποιήσει κάποιος στην καθημερινότητά του. Από τη μέρα που θα γεννηθεί ένα παιδί μπορεί να μυηθεί στον τρόπο αυτό.

Ποιες δεξιότητες αναπτύσσουν τα παιδιά;

Με το STEAM, τα παιδιά καλλιεργούν τις σπουδαιότερες και πιο πολύτιμες δεξιότητες που θα χρειαστούν σαν ενήλικες θέλοντας να διεκδικήσουν στην αγορά εργασίας μία υψηλόβαθμη θέση.

Οι δεξιότητες αυτές είναι ποικίλες και πολυδιάστατες. Μεταξύ αυτών είναι η κριτική σκέψη που αποκτούν, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που προκύπτουν,  το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, ο τεχνολογικός εγγραμματισμός, οι δεξιότητες επικοινωνίας, η δημιουργικότητα και η φαντασία, αλλά και η διαχειριση της αποτυχίας. Μαθαίνουμε στα παιδιά να προσπαθούν και να μην τα παρατάνε.  

Πιστεύεις πως η ενασχόληση με το STEΑM καλύπτεται από το σχολείο;

Παρατηρώ ότι ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί και γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες και ιδέες για το τι είναι και πώς μπορούν να το εφαρμόσουν στην τάξη ή στο σπίτι τους. Η μόνιμη ερώτηση είναι αν πρέπει να αγοράσουν ακριβό εξοπλισμό. Η απάντηση είναι οχι. Για να κάνουμε STEAM είτε στο σπίτι είτε στο σχολειο και να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας τις παραπάνω δεξιότητες δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε τα τελευταίου τύπου ρομπότ. Μπορούμε να κάνουμε STEAM με υλικά της φύσης, της κουζίνας, του σπιτιού ή υλικά που θα βρούμε εύκολα στην αγορά. Και φυσικά πολλές ιδέες μπορούν να ανακαλύψουν στα βιβλία Μικροί Επιστήμονες 1 και 2.

 

Ποια tips θα έδινες σε γονείς που θέλουν να εντάξουν το STEΑM στο παιχνίδι;

Γονείς, αφήστε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και προσπαθήστε να προάγεται τις ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Καθοδηγείστε το παιδί σας στο να παρατηρεί και να δοκιμάζει, να μη δέχεται αφιλτράριστα τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει υποθέσεις, να πειραματίζεται και να συμπεραίνει. Μα το πιο σημαντικό, να το αφήνουμε να κάνει λάθη και να τα παρατηρεί προσπαθώντας να τα διορθώσει ή να τα βελτιώσει. 

Γιορτάστε την παγκόσμια ημέρα με τα παιδιά σας και δώστε τους την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές που θα τους βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους. Ξεκινήστε πανεύκολα σήμερα με τους Μικρούς Επιστήμονες και βρείτε ακόμη περισσότερα προϊόντα σχετικά με το STEAM εδώ.

tag:Wonder Wall