DADA POEM

Ένα ποίημα δεν είναι άρθρο, δεν είναι ιστορία, δεν είναι… οι περισσότεροι ξέρουμε τι δεν είναι ένα ποίημα, σωστά; Αλλά τι γίνεται με όλα τα άλλα είδη γραφής που υπάρχουν ανάμεσα στα παραπάνω; Οι ποιητές λατρεύουν να παίζουν με τις λέξεις, και το ίδιο μπορεί να κάνει και ο ποιητής που ζει στο σπίτι σου. Εξάλλου, ούτε οι ίδιοι (οι ποιητές) ούτε οι ακαδημαϊκοί μπορούν ν’ αποφασίσουν τι στ’ αλήθεια είναι ένα ποίημα!

Ο Ντανταϊσμός ξεκίνησε ως ένα αντιπολεμικό κίνημα στη Ζυρίχη, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι στην αρχή του προηγούμενου αιώνα, από μια ομάδα καλλιτεχνών που απέρριψαν τη λογική (πίστευαν ότι εξαιτίας της λογικής αντίληψης του κόσμου, οδηγήθηκε η ανθρωπότητα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο). Γι’ αυτό οι ντανταϊστές ήθελαν τα πράγματα να ακούγονται λίγο πιο, ας το πούμε έτσι: «τρελούτσικα». Μέσα από κολάζ, κομμένες λέξεις και ποίηση με ήχο (σήμερα θα το λέγαμε «περφόρμανς»). Παρακάτω θα βρεις μια απλοποιημένη βερζιόν της τεχνικής του Τριστάν Τζάρα, όπως την περιέγραψε στο Ντάντα μανιφέστο του. Καλή τύχη!

Όταν ανεβάσεις τα ποιήματά σου στο Facebook και Instagram accounts κάνε μένσιον @thewonderroomgr and @theresastory_ και βάλε χάσταγκ #dadapoetry! Ανυπομονούμε να τα διαβάσουμε!

Πώς να φτιάξεις το τρελοποίημα: 

Υλικά: Μια γυάλα (ή ένα παλιό κουτί παπουτσιών), Ψαλίδι, Κόλλα στικ, Ένα χρωματιστό χαρτί ή χαρτόνι (μπορείς να κόψεις μια χάρτινη σακούλα εάν δεν έχεις χαρτί)

Εκτέλεση

● Γεμίζεις μια γυάλα (ή ένα κουτί παπουτσιών) με κομμένες λέξεις και εικονογραφήσεις από φυλλάδια και περιοδικά που δεν χρειάζεσαι πια...

● Παίρνεις μια χούφτα λέξεις από τη γυάλα

● Ανακατεύεις με τα χέρια σου (ή ένα κουτάλι της σούπας)

● Απλώνεις στο γραφείο σου (ή στο πάτωμα, ή το τραπέζι της κουζίνας ή όπου θέλεις τελοσπάντων…) μια κόλλα χρωματιστό χαρτί

● Κολλάς τις κομμένες λέξεις και εικόνες σε τυχαία σειρά, συμπληρώνεις λέξεις, φράσεις ή γράμματα αν χρειάζεται

● Κλείνεις τα μάτια και σκέφτεσαι κάτι πολύ νόστιμο!

*ΤΑ ΝΤΑΑΑ*

Το τρελοποίημα σου είναι έτοιμο!

Από τo There's A Story 

Instagram: @theresastory_ | theresastory.org

tag:Wonder Wall