TIPS-SWIMMING

«Το κολύμπι και το μπάνιο έχουν άπειρα οφέλη! Όχι μόνο δενόμαστε με το παιδί μας σ’ ένα καινούριο περιβάλλον, αλλά και επειδή υπάρχει αλληλεξάρτηση σε όλο αυτό, ειδικά για τα πιο μικρά παιδιά είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα». Ζητήσαμε από τη Μαρία Σκλαβούνου, εκπαιδεύτρια Βρεφικής, Νηπιακής και Προσαρμοσμένης Κολύμβησης και Υδροθεραπείας να μοιραστεί μαζί μας Συμβουλές και Τιπς για ένα ασφαλές και χαρούμενο μπάνιο.

Τι πρέπει να προσέξω για ένα ασφαλές μπάνιο με το παιδί μου

- Δεν τρώμε απολύτως τίποτα τρεις ώρες πριν βουτήξουμε. Το χρονικό περιθώριο του τρίωρου δεν είναι ενδεικτικό αλλά πάρα πολύ σημαντικό: γεύματα που μπορεί να θεωρούμε «ελαφριά» (γαλακτοκομικά, φρούτα, σαλάτα) είναι στην πραγματικότητα δύσπεπτα. 

- Ελέγχουμε πρώτα εμείς τον χώρο (την παραλία και τη θάλασσα) πριν μπούμε μέσα μαζί με το παιδί, ούτως ώστε να γνωρίζουμε εγκαίρως ποιο είναι το περιβάλλον (άμμος, πέτρες, κύμα) εάν υπάρχει κάτι επικίνδυνο γύρω γύρω (ένα σημείο που βαθαίνει απότομα, μια σκουριασμένη άγκυρα, ένας κοφτερός βράχος κ.ά.)

- Θέτουμε όρια! Μέχρι πού μπορεί να πάει το παιδί μας: τόσο μέσα στο νερό όσο και έξω από αυτό. Φροντίζουμε αυτά να είναι σαφή και βάζουμε ευδιάκριτα «σημάδια» μέχρι το παιδί μας να επαναλάβει και να μνημονεύσει «Μπορώ να πάω μέχρι το τάδε δέντρο, την δείνα σημαδούρα κ.ά.»

- Δεν στεκόμαστε ποτέ πιο μακριά από την απόσταση ενός βραχίονα, ό,τι προστατευτικό και να φοράει το παιδί μας (μπρατσάκια, πλευστικό μέσο κ.ά.) Εφ’ όσον έχουμε διασφαλίσει την απόσταση ενός βραχίονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνι ή βατραχοπέδιλα για μεγαλύτερη ευελιξία.  

- Δεν αφήνουμε το παιδί χωρίς επιτήρηση ούτε για ένα λεπτό. 

- Μένουμε μέσα στο νερό για 30-45’ για παιδιά έως πέντε ετών. Εάν παρατηρήσουμε πως το παιδί μας έχει μπλε ή κρύα χείλη και κρύα δάχτυλα χεριών, τότε πρέπει να βγούμε νωρίτερα. 

- Κολυμπάμε κατά μήκος της παραλίας και μόνο μέχρι εκεί που πατώνουμε.

- (Για μεγαλύτερα παιδιά) Εξηγούμε στο παιδί τον κίνδυνο του να παρασυρθεί κυνηγώντας ένα ψάρι ή ένα στρώμα που το πήρε ο αέρας κτλ. Το προετοιμάζουμε για αυτή την περίπτωση, υπογραμμίζοντας τη μη προβλεψιμότητα του νερού και του αέρα, αλλά και την ίδια μας την κούραση, διαβεβαιώνοντάς το πως ένα χαμένο στρώμα μπορεί να αντικατασταθεί, ενώ υπάρχουν πολλά ψάρια :)

- Είναι χρήσιμο να ξέρουμε πρώτες βοήθειες! Μπορούμε να κάνουμε ένα διήμερο σεμινάριο και ταυτόχρονα να κατεβάσουμε την εφαρμογή (app) του Ερυθρού Σταυρού First Aid - IFRC όπου έχει βίντεο, διαδραστικά κουίζ και απλές συμβουλές για πρώτες βοήθειες. 

- Εάν θέλουμε να κάνουμε θαλάσσια sports είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε πρώτα ότι το κέντρο στο οποίο απευθυνόμαστε είναι πιστοποιημένο και τηρεί όλους τους κανονισμούς ασφαλείας. Η εφαρμογή (app) Safe Water Sports μας δίνει πληροφορίες για 3.400+ παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, πληροφορίες για μαρίνες, νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ, επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών, ημερόπλοια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, λιμεναρχεία και μπορούμε εκεί να αναφέρουμε κάθε παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα που πέφτει στην αντίληψή μας!


Τι να έχω μαζί μου για ένα ασφαλές μπάνιο

- Αντιηλιακό με 50 SPF που ανανεώνουμε κάθε μία ώρα καθώς και κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό! 

- Το μαγιό μας από ύφασμα με αντιηλιακό δείκτη προστασίας (50 SPF) με μακριά μανίκια για προστασία τόσο από τον ήλιο όσο και από το κρύο. 

- Φοράμε κολυμβητικά γυαλάκια ή μάσκα. Εάν μπει χλώριο ή θαλασσινό νερό στα ματάκια ξεπλένουμε με άφθονο πόσιμο νερό. 

- Φοράμε καπέλο και βρέχουμε τα μαλλάκια μας συχνά! (Μπορείτε να βρείτε κάποιο από τη συλογή μας, πατώντας εδώ)

- Στην πισίνα δεν ξεχνάμε το σκουφάκι μας: για να μην πιαστούν τα μαλλάκια μας πουθενά αλλά και για την καθαριότητα της πισίνας. 

- Έχουμε πρόχειρες ωτοασπίδες και σκουφάκι για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ωτίτιδας από τις πολλές βουτιές. 

- Έχουμε πάντα μαζί μας μια καταπραϋντική κρέμα ή αλοιφή για τσιμπήματα από τσούχτρες, κουνούπια κτλ. 

 

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί μου κολύμπι;

Η εξοικείωση με το νερό διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα. Εμείς προτείνουμε από τεσσάρων έως έξι μηνών, μπορεί το παιδί μας να έχει την πρώτη του επαφή με το νερό. 

 

Τρεις γλυκές υπενθυμίσεις :)

- Εμπλέκουμε τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας για το μπάνιο: να φτιάξουν την τσάντα τους για την παραλία, να πάρουν μαζί κάποιο παιχνίδι που τους αρέσει, την πετσέτα τους κτλ

- Δεν πιέζουμε τα παιδιά μας να κάνουν (ή να μας δείξουν τι κάνουν) στην παραλία αυτά που κάνουν στο κολυμβητήριο. Τ’ αφήνουμε να εξερευνήσουν τον χώρο, μόνα τους. Σιγά-σιγά θα έρθουν οι βουτιές. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι άλλος ο χώρος της παραλίας και άλλος της πισίνας. 

Αφήστε τα παιδιά σας και τη φαντασία σας να σας οδηγήσουν! Η κάθε παραλία είναι ένας καινούριος χώρος για εξερεύνηση με ...ασφάλεια. 

 

Καλές βουτιές! 

από το There's A Story 

tag:Wonder Wall