Αντίγραφο του WONDER WALL (1)

Ας γνωρίσουμε ένα στοιχείο της φύσης, το πολύτιμο Νεράκι! Το νερό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά της φύσης και είναι αναγκαίο τα παιδιά μας, να συνειδητοποιήσουν από μικρή ηλικία τη σπουδαιότητά του για τη ζωή μας αλλά και το ταξίδι του στο φυσικό περιβάλλον. 

Πριν προχωρήσουμε στον κύκλο του νερού είναι σημαντικό να αναφερθούμε στον λόγο για τον οποίο θεσπίστηκε η παγκόσμια ημέρα του νερού. 

Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημενο στον πλανήτη. Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.  

Με έκθεσή της, η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του. 

Στην Ελλάδα, ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από τα φυτοφάρμακα αλλά και τη σπατάλη, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτηρίζει τη χώρα μας ως μία από τις οποίες διαπράττουν «σπατάλη στο νερό».

 

Το ήξερες ότι: 

- Ο άνθρωπος αποτελείται από 70% νερό 

- Σπαταλάμε 100 μπουκάλια νερού όταν βάζουμε πλυντήριο, 

- 10 μπουκάλια νερό όταν πλένουμε τα λαχανικά 

- και 100 μεγάλα μπουκάλια όταν γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό

- Το 70% της Γης καλύπτεται από νερό

- Μόνο το 1% του νερού της Γης είναι πόσιμο

 

Το νερό ταξιδεύει στο Φυσικό Περιβάλλον

Το ταξίδι του νερού στο φυσικό περιβάλλον ονομάζεται «Κύκλος του νερού».  Τα σύννεφα δημιουργούν το νερό, που όταν βρέχει το ρίχνουν στα ποτάμια που με τη σειρά τους μεταφέρουν το νερό στη θάλασσα. Στην συνέχεια όταν ο ήλιος βγει, ένα μέρος του νερού από τα ποτάμια και τις θάλασσες εξατμίζεται και γίνεται πάλι σύννεφα, που θα γίνουν και πάλι βροχή… και πάλι από την αρχή! 

 

Ώρα για ένα απλό πείραμα! 

ΝΕΡΟ: ΥΓΡΟ-ΣΤΕΡΕΟ- ΑΕΡΙΟ

Για να καταλάβουμε περισσότερο τον κύκλο του νερού μπορούμε πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός ενήλικα να κάνουμε το παρακάτω πείραμα. 

1. Γεμίζουμε μία παγοθήκη με νερό και την βάζουμε στην κατάψυξη για λίγη ώρα. Παρατηρούμε ότι το νερό γίνεται πάγος. 

2. Βάζουμε μερικά παγάκια σε ένα ποτήρι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν στον ήλιο. Παρατηρούμε ότι το παγάκι λιώνει και μετατρέπεται και πάλι σε νερό.

3. Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας. Παρατηρούμε ότι όταν το νερό φτάσει στο σημείο του βρασμού, αρχίζει να εξατμίζεται 

Συμπέρασμα: 

Το νερό όταν βρεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μετατρέπεται σε πάγο (στερεή μορφή). Όταν ο πάγος ζεσταθεί ξαναγίνεται νερό (υγρή μορφή). Όταν το νερό βράζει μετατρέπεται σε υδρατμό (αέρια μορφή). (από το βιβλίο της Φυσικής Ε’ Δημοτικού)

Φτιάξτε μία 3D κατασκευή με τον Κύκλο του Νερού: 

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα 3d μοντέλο του κύκλου του νερού με χαρτόνι σκληρό, θερμοκόλλα (η οποία χρησιμοποιείται αυστηρά και μόνο από ενήλικα) και άλλα βασικά αντικείμενα. Δείτε προσεκτικά τα βήματα και φτιάξτε το εύκολα. 

 

Απαιτούμενα υλικά: 

-Θερμοκόλλα (χρησιμοποιείται αυστηρά και μόνο από ενήλικα)

-Υπολείμματα χαρτονιού σκληρού (κιβωτίου) 

-Ακρυλικά Χρώματα για παιδιά (καφέ, κίτρινο, μπλε, λευκό, πράσινο) 

-Βαμβάκι

-Κόλλα κατασκευών

-Ψαλίδι 

-Πινέλο

-Κοπίδι

-Craft χαρτί περιτυλίγματος 

-Ρολό από χαρτί υγείας

-Σελοφάν κατασκευών διαφανές

-Μαρκαδόρος μπλε ανεξίτηλος

-Τρίμματα φελιζόλ

 

Οδηγίες: 

1. Κόβουμε με το κοπίδι, δύο κομμάτια από το χαρτοκιβώτιο και τα ενώνουμε στην μία τους πλευρά με την θερμόκολλα σχηματίζοντας ορθή γωνία. Στο κομμάτι που βρίσκεται κάτω σχηματίζουμε στην άκρη έναν κυματισμό και το κόβουμε με το κοπίδι.

2. Στα υπολείμματα χαρτονιού σχεδιάζουμε κορμούς δέντρων, φυλλώματα δέντρων, ήλιο με ακτίνες και τρία βελάκια κυκλικά. Τα κόβουμε προσεκτικά με το κοπίδι.

3. Με τα ακρυλικά χρώματα βάφουμε με πράσινο την βάση και μπλε- λευκό το background.

4. Κολλάμε το ρολό χαρτιού υγείας στην άκρη της κατασκευής με την θερμόκολλα

5. Βάφουμε και τα επιμέρους στοιχεία αντίστοιχα (κορμούς δέντρων, φυλλώματα, ήλιος και ακτίνες. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν. 

6. Τσαλακώνουμε το χαρτί craft και το κολλάμε με την θερμοκόλλα πάνω από το ρολό, σχηματίζοντας έναν όγκο σαν βουναλάκι. 

7. Στο background κολλάμε τον ήλιο με τις ακτίνες του, διαμέτρου αντίθετα με τον όγκο του βουνού.  Και πάνω από το βουνό αραιώνουμε δύο μικρά κομμάτια βαμβακιού σχηματίζουμε μικρά συννεφάκια και τα κολλάμε. 

8. Από το διαφανές σελοφάν κόβουμε ένα παραλληλόγραμμο που με τις διαστάσεις του θα ενώνει το έδαφος με ένα σύννεφο. Πάνω στο σελοφάν σχεδιάζουμε διακεκομμένες γραμμές, δίνοντας την αίσθηση της εξάτμισης του νερού. Το κολλάμε σε ένα από τα δύο σύννεφα. 

9. Στο τέλος του σελοφάν χρωματίζουμε στο έδαφος μία λιμνούλα. 

10. Κόβουμε ένα μικρότερο κομμάτι σελοφάν και κολλάμε τα τρίμματα φελιζόλ. Κολλάμε το κομμάτι αυτό στο δεύτερο σύννεφο, ενώνοντάς το νοητά με την κορυφή του βουνού. 

11. Χρωματίζουμε μία στενή λωρίδα μπλε που ξεκινάει από την κορυφή του βουνού και καταλήγει στην λιμνούλα. 

12. Τοποθετούμε λίγο βαμβάκι στην κορυφή του βουνού.

13. Τέλος κολλάμε τα βελάκια κυκλικά πάνω στην κατασκευή μας για να δείξουμε το κυκλικό ταξίδι του νερού. 

Μοιραστείτε τις κατασκευές σας στο Instagram και μη ξεχάσετε να μας κάνετε mention στο @thewonderroomgr. Θα χαρούμε πολύ να τις δούμε! 

tag:Wonder Wall